Wina węgierskie w Polsce
Ciepły i łagodny klimat oraz bogate w gleby wulkaniczne Węgry sprawiły, że nasz południowy sąsiad dziś kojarzony jest z dobrym winem. Historia pokazuje, że od czasów Rzeczpospolitej Szlacheckiej na polskich stołach bardzo często gościł ten węgierski trunek. Już w średniowieczu takie miasta jak Kraków, Sandomierz czy Biecz pośredniczyły w handlu winami z regionu. I choć dziś to Tokaj czy też Egri Bikaver można uznać za najbardziej znane gatunki wina, kiedyś to Węgrzyn królował podczas biesiad i zabaw w naszym kraju.
Wina węgierskie idealnie pasują do dań kuchni polskiej. Wina białe i niektóre odmiany czerwonych bardzo dobrze komponują się z drobiem i rybami. Wina słodkie są idealną bazą bądź też uzupełnieniem deseru.
Słodkie wina naszych południowych sąsiadów sprawiają, że są one idealną propozycją na start swojej przygody z tym szlachetnym trunkiem. Możemy jednak zagwarantować, że z czasem zapragniecie poczuć pełną paletę smaków, jakie mogą zaoferować Węgierskie winnice.