Dlaczego warto pić wino ?
Wino coraz częściej towarzyszy nam podczas spotkań ze znajomymi cy też w trakcie codziennych posiłków. Jego walory od dawna znane są w krajach śródziemnomorskich, gdzie stanowi ono nieodłączny element diety. Nie tylko potrafi podkreślić smak potraw, ale ma też dużo własności, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jakie ? O tym w kilku akapitach poniżej.
Wino opóźnia procesy starzenia. Fakt ten dotyczy przede wszystkim wina czerwonego, które zawiera dużo antyoksydantów, czyli substancji, które niszczą wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. Ponadto regularne picie czerwonego wina poprawia krążenie krwi i hamuje procesy starzenia skóry, redukując widoczność zmarszczek.
Decydując się na dietę, często jesteśmy zmuszeni całkowicie odstawić alkohol. Zupełnie inaczej jest w przypadku wina, którego codzienne spożywanie w postaci jednego kieliszka do obiadu nie tylko pobudzi metabolizm, ale zawarty w czerwonym winie kwas elagowy nie dopuszcza do tworzenia się nowych komórek tłuszczowych oraz hamuje wzrost tych już istniejących. Wystarczy spojrzeć na francuzów, których dieta opiera się tłuste sery a sama nacja należy do najszczuplejszych na kontynencie.
Picie wina obniża poziom cholesterolu, a właściwie ogólnie pozytywnie wpływa na jego stan. Ponadto zawarty w nim reserwatol opóźnia procesy starzenia chroni przed nowotworami. Niewielkie ilości wina pozytywnie wpływają także na pracę naszego mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Regularne picie lampki tego trunku zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Powyższe argumenty są tylko niektórymi, które sprawiają, że picie wina z umiarem może być nie tylko przyjemnym, ale i wartościowym elementem naszego menu, który wpływa bardzo pozytywnie na organizm.